Thursday, February 18, 2010

Cara pencegahan alergi makanan - apa yg perlu anda tahu....

Alergi semakin meningkat di byk negara di dunia termasuk Malaysia. Walaupun ia dipandang ringan bagi sesetengah pihak namun ia sebenarnya boleh membawa penderitaan bukan sahaja kepada anak anda tetapi seisi keluarga. Pelbagai persoalan pastinya bermain difikiran anda sebagai ibu bapa yang prihatin terhadap kesihatan anak2 anda.

Soalan 1: Adakah anak saya berisiko untuk mengalami alergi makanan?

Alergi makanan tidak dibatasi usia namun lazimnya ia bermula pada tahun pertama dlm kehidupan seseorang. Kebanyakkan kanak2 akan bebas daripada alergi apabila mencapai umur persekolahan, tetapi ramai yg mengalaminya sehingga dewasa. Golongan yg mempunyai risiko paling tinggi adalah mereka yg mempunyai sejarah keluarga yg mengalami alergi.

Risiko mengalami alergi berdasarkan sejarah keluarga:
1. Kedua ibu bapa tiada alergi - 5-15% risiko alergi
2. Salah satu ibu bapa mempunyai alergi - 20-40% risiko alergi
3. Kedua-dua ibu bapa mempunyai alergi - 40-60% risiko alergi (*50-80% jika ibu bapa mempunyai alergi yg sama)

Soalan 2: Bagaimana alergi makanan berlaku?

Lazimnya sistem imun menyerang bakteria merbahaya, virus dan bendaasing di dlm badan sedangkan makanan dianggap tidak merbahaya. Alergi makanan berlaku apabila sistem imun badan terganggu dan menganggap satu kompenan makanan tertentu biasanya protien sebagai merbahaya lalu menyerangnya.

Soalan 3: Apakah tanda2 alergi makanan?

Gatal, ekzema, dermatitis, loya, muntah, cirit-birit, lelah/asma, bronkitis. Kebanyakkan reaksi adalah ringan tetapi sesetengah individu mungkin mengalami reaksi teruk yg boleh membawa maut.

Soalan 4: Apakah makanan yg boleh menyebabkan alergi?

Sebarang makanan boleh menyebabkan alergi. Makanan alergenik tinggi terdiri daripada susu lembu, putih telur, kacang soya, ikan, kerang-kerangan, ketam, udang dan kacang. Alergi terhadap susu lembu biasanya kerap berlaku di kalangan bayi.

Soalan 5: Mengapakah pencegahan alergi penting?

Walaupun kini terdapat rawatan yg berkesan namun tiada penawar sebenar pada alergi. Oleh itu pencegahan adalah penting terutamanya bagi bayi dan kanak2. Perlindungan jangka panjang diperlukan kerana kejadian satu alergi boleh mendedahkan anak2 anda kepada alergi yg lain, contohnya alergi makanan pada peringkat bayi mungkin mengundang alergi sistem pernafasan pada masa akan datang. Kos rawatan alergi juga sentiasa meningkat bukan sahaja dari segi penjagaan kesihatan tetapi juga dlm bentuk kemerosotan kualiti hidup anak anda serta seisi keluarga.

Soalan 6: Apakah yg patut sy lakukan utk melindungi anak saya daripada mengalami alergi?

Cara yg paling bagus utk mencegah alergi adalah dgn menyusui bayi anada secara eksklusif selama sekurang-kurangnya 6 bulan. Susus ibu merupakan susu hipoalergenik yg unggul dan jga sumber penting antibodi yg dikenali sbg immunoglobulin A (lgA).

Langkah2 dibwh juga telah dibuktikan berkesan dlm mencegah/mengurangkan risiko alergi makanan.
* Tentukan risiko alergi bayi anda melalui catatan sejarah alergi keluarga anda
* Sekiranya anda tidak dpt menyusui bayi anda krn menghadapi masalah perubatan, berundinglah dgn doktor ttg pilihan lain seperti rumusan hipoalergenik.
* Susu kacang soya dan rumusan susu kambing tidak mengurangkan risiko alergi dgn berkesan.
* Makanan pejal biasanya akan dikenalkan kpd bayi anda selepas mereka berumur 6 bulan dan keatas. Berikan satu jenis makanan baru setiap minggu tetapi elakkan makanan yg sgt alergenik dlm thn pertama.
* Kurangkan habuk di rumah.
* Jgn pelihara haiwan di rumah ataupun di pusat penjagaan kanak2.
* Jgn merokok semasa mengandung atapun berhampiran anak anda.

No comments:

Post a Comment